Thursday, May 10, 2012

kerja oh kerja

alhamdulillah,akhirnya impian aku nak krja pas abis diploma tercapai
bukan kerja utk carier tp kerja utk menghabiskan waktu sementara utk tggu degree
alhamdulillah,seronok sangat keje kat kedai buku bestari kat kulai
bosnya org islam,dan alhamdulillah bos aku pun yang duk dlm tarbiyah jugak,
jadi akan ad org yang selalu ingatkan aku time aku alpa dan terleka,,
kalo nak diikutkan berbaloi confirm aku akn cakap x berbaloi
tp ape pun aku bersyukur sebenaryan bkn wang yang aku mahu,,
kalo nak diikutkan senang citelah basic gaji  rm 600,
tolak duit teksi yang ari2 aku naik p kerja dlm sebulan dlm rm 300,
yang tinggal bersih?tp alhamdulillah aku x pnh kisah pun pasai wang dan material sbb kalo kite kerja ikhlas insya-allah allah akn nilai setiap keja kite,mungkin rezeki yang allah bg bkn dr material tp dr asperk lain,,who known?
kalo kerja dapat jumpe org ramai,berkembanglah jugak sikit,,huhuhu
alhamdulillah sepanjang kerja kat sini Allah jaga aku,
alhamdulillah x da langsung berurusan atau berkawan dgn lelaki,
kecuali customer,customer pun bdk sklh....moga Allah sentiasa jaga hati aku,aku pohon pada mu ya Allah...
kedai 2 yang lain pekerja nya semua cina,so adlah jugak tegur2 diaorg,hahahahah,depa baik
lari tajuk pulak....actuallay nak cite pasai sorang customer tadi,umo dia lebih kurang dalam 30-40 an mcm 2 lah..

nak tau dia nak buku ape?tibe2 kebetulan ekhma pekerja yang lg sorang 2 off day ari nie,,
tinggallah aku dgn pakcik,,pakcik nie lbh kurang mcm supervisorlah,kami 3 org je kerja kat situ,,tp pakcik nie masuk kerja kul 10 samapai kui 6,,aku pulak ari2 kul 12 tgh hari n kalo sorang2 kelam kabut jugak kot2 ad org nak photostat,binding,argh!

sat pak cik yang tadi masuk kedai n terus jumpe aku,
"dik kat sini ad  juai yasin dan ayat kursi yang dia tulis rumi x"?
aku pun bawak pakcik nie kat rak Al-quran,surah yasin,zikir dan matsurat....
aku pun tunjukkan kat pak cik 2 surah yasin yang dia tulis rumi dan terjemahan...
dalam surah yasin 2 ad ayat kursi jugak...
"dik tolong tandakan dik surah yassin sampai mana,dan ayat kursi sampai mana..."
aku pun beredar nak ke kaunter..tibe2
"dik kat sini ad juai buku solat sunat taubat x?"
Ya Allah dlm hati tersentap sekejap....
aku terkedu beberapa saat....

'Pak cik sy rasa elok kalo pakcik ambik buku nie,dalam buku nie ad pelbagai himpunan solat2 sunat,solat taubat pun ad,,,kalo pakcik nak buku khas utk solat taubat kami x da,,tp kalo himpunan solat2 sunat ad lah...pk cik 2 pun kate yg ad rumi ad x?
jenuh aku mencari tp x da,,,x pe pak cik kalo x tau niat arab niat bm pun blh tp dlm hati larh,,kalo pak cik nak yang ad gambar pakcik belilah buku nie MARI BELAJAR SEMBAHYANG,x pe pak cik kite same2 belajar, sy pun sedang belajaq jugak =) pakcik 2 senyap dan senyum...pak cik dah beli dah buku nie last wek....

x pelah dik kirelah semua nie berapa?
sambil bg barang aku straigt to the point kate mcm ni..Pak cik moga Allah permudahkan urusan pakcik utk segalanya,,,pak cik 2 mengaminkan sambil terharu.....

tibe2 ari nie kalo dapat suatu kesedaran yang walau kat mana kite berada yang lupe tanggunugjwb kite sesama muslim,bantu mereka,bimbing mereka,,,kerja dakwah aku x kan terhenti,ianya akn bersambung dan x kan terhenti sampai bila,2..aku rasa puas ari nie kerana setelah hampir 3 minggu aku bekerja,ari nie bagaikan kepala aku dihantuk dgn batu,tersentak dan tersedar,,,

moga Allah permudahkan segalanya =)
moga Allah mengurniakan kekuatan =)
moga Allah merancang sesutu yang lebih baik =)
kuatlah wahai hati,berbalik pada Allah =)




2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. ya Allah,, adah... Terharu nya baca..huhuhuhu

    ReplyDelete